bardzo proszę o pomoc i wyjaśnienie jak to zrobiliście
\(\log \frac{x}{10^-12} - \log \frac{y}{10^-12} = 6\)
*w mianownikach jest 10 do -12
Oblicz stosunek x do y
równanie z logarytmami
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 20
- Rejestracja: 25 mar 2014, 20:45
- Podziękowania: 15 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 18427
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 9145 razy
Zmień zapisy i będzie łatwiej
\(\frac{x}{10^{-12}}=x \cdot \frac{1}{10^{-12}}=x \cdot 10^{12}\)
Dzielić przez ułamek tzn mnożyć przez jego odwrotność
\(log(x \cdot 10^{12})-log(y \cdot 10^{12})=6\\logx+log10^{12}-(logy+log10^{12})=6\\logx+12-logy-12=6\\logx-logy=6\\log \frac{x}{y}=6\\log{ \frac{x}{y} }=log10^6\\ \frac{x}{y}= 1000000\)
\(\frac{x}{10^{-12}}=x \cdot \frac{1}{10^{-12}}=x \cdot 10^{12}\)
Dzielić przez ułamek tzn mnożyć przez jego odwrotność
\(log(x \cdot 10^{12})-log(y \cdot 10^{12})=6\\logx+log10^{12}-(logy+log10^{12})=6\\logx+12-logy-12=6\\logx-logy=6\\log \frac{x}{y}=6\\log{ \frac{x}{y} }=log10^6\\ \frac{x}{y}= 1000000\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Stały bywalec
- Posty: 462
- Rejestracja: 01 lut 2011, 00:03
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 203 razy
- Płeć:
Re: równanie z logarytmami
\(log \frac{a}{b}=loga-logb\) , stąd mamymorgret185 pisze:bardzo proszę o pomoc i wyjaśnienie jak to zrobiliście
\(\log \frac{x}{10^-12} - \log \frac{y}{10^-12} = 6\)
*w mianownikach jest 10 do -12
Oblicz stosunek x do y
\(logx-log10^{-12}-logy+log10^{-12}=6\)
\(log \frac{x}{y} =6\)
\(\frac{x}{y} =10^6\)