równanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Martynka301
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 146
Rejestracja: 18 gru 2012, 10:45
Podziękowania: 235 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

równanie

Post autor: Martynka301 »

Rozwiąż równanie:
\([(6 \frac{3}{7}- \frac{0,75x-2}{0,35})*2,8-1,75]: \frac{1}{20} =235\)
poproszę o pokolei rozwiązywanie
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: równanie

Post autor: eresh »

Martynka301 pisze:Rozwiąż równanie:
\([(6 \frac{3}{7}- \frac{0,75x-2}{0,35})*2,8-1,75]: \frac{1}{20} =235\)
poproszę o pokolei rozwiązywanie
\([(6 \frac{3}{7}- \frac{0,75x-2}{0,35})*2,8-1,75]: \frac{1}{20} =235\\\)
\([(\frac{45}{7}-\frac{0,75x}{0,35}+\frac{2}{0,35})\cdot 2,8-1,75]\cdot 20=235\;\; \bez :20\\\)
\((\frac{45}{7}-\frac{15x}{7}+\frac{40}{7})\cdot 2,8-1,75=11,75\\\)
\((\frac{85}{7}-\frac{15x}{7})\cdot 2,8=13,5\;\; \bez :2,8\\
\frac{85}{7}-\frac{15x}{7}=\frac{135}{28}\\
-\frac{15}{7}x=\frac{135}{28}-\frac{85}{7}\\
-\frac{15}{7}x=\frac{135}{28}-\frac{340}{28}\\
-\frac{15}{7}x=-\frac{205}{28}\\
x=\frac{205}{28}\cdot\frac{7}{15}\\
x=\frac{41}{12}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ