Wykonaj dzialania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Fleczer1991
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 04 sty 2014, 12:15
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Wykonaj dzialania

Post autor: Fleczer1991 »

Pomożecie? Bałwan ze mnie...

1)\(\frac{x+3}{x^2-9}\)=
2)\(\frac{x-2}{x^2-4x+4}\)=
3) 1\(\frac{1}{3}xy\) : 1\(\frac{1}{3}x^2y\)=
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4449 razy
Płeć:

Post autor: patryk00714 »

1) \(x^2-9=(x-3)(x+3)\)

więc \(\frac{x+3}{(x-3)(x+3)}=\frac{1}{x-3}\)

pamiętaj: \(D=\rr \bez \left\{-3,3 \right\}\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4449 razy
Płeć:

Post autor: patryk00714 »

2. \(x^2-4x+4=(x-2)^2\)

więc \(\frac{x-2}{(x-2)^2}=\frac{1}{x-2}\)

\(D=\rr \bez \left\{ 2\right\}\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4449 razy
Płeć:

Post autor: patryk00714 »

3. \(\frac{\frac{4}{3}xy}{\frac{4}{3}x^2y}=\frac{1}{x}\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
Fleczer1991
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 04 sty 2014, 12:15
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Post autor: Fleczer1991 »

ok dzięki tylko nie wiem co to znaczy w 2 pierwszych te D=R? podpowiesz coś?:P

tak czy siak dzięki:P
teraz to 3 wydaje się banalne:P
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4449 razy
Płeć:

Post autor: patryk00714 »

dziedziną wyrażenia jest zbiór liczb rzeczywistych \(\rr\) bez liczby w nawiasie zaraz za nią
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
ODPOWIEDZ