Zapisz równanie i rozwiąż je.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 24 lis 2013, 18:14
- Podziękowania: 2 razy
Zapisz równanie i rozwiąż je.
Aby otrzymać 3-procentowy ocet, trzeba do 0,5 l 10-procentowego octu dolać :
-
- Guru
- Posty: 18427
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 9145 razy
Policz ile jest "czystego" octu
\(0,10 \cdot 0,5l=0,05l\)
Dolewasz x litrów wody i masz \(0,5+x\)litrów roztworu,ale czystego octu tyle samo co przedtem.
Czysty ocet ma stanowić 3% całego roztworu:
\(0,03 \cdot (x+0,5)=0,05\)
\(0,03x+0,015=0,05\\0,03x=0,035\\x=1 \frac{1}{6}\)
Trzeba dolać 1i 1/6 litra wody.
\(0,10 \cdot 0,5l=0,05l\)
Dolewasz x litrów wody i masz \(0,5+x\)litrów roztworu,ale czystego octu tyle samo co przedtem.
Czysty ocet ma stanowić 3% całego roztworu:
\(0,03 \cdot (x+0,5)=0,05\)
\(0,03x+0,015=0,05\\0,03x=0,035\\x=1 \frac{1}{6}\)
Trzeba dolać 1i 1/6 litra wody.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.