Jak wyznaczyć x ?
x^2-x = 4032
(x do potęgi 2 odjąć x równa się 4032)
wznaczanie x- równanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: wznaczanie x- równanie
\(x^2-x=4032\\
x^2-x-4032=0\\
x^2-x-63\cdot 64=0\\
x^2+63x-64x-63\cdot 64=0\\
x(x+63)-64(x+63)=0\\
(x+63)(x-64)=0\\
x+63=0\;\; \vee \;\;x-64=0\\
x=-63\;\; \vee x=64\)
x^2-x-4032=0\\
x^2-x-63\cdot 64=0\\
x^2+63x-64x-63\cdot 64=0\\
x(x+63)-64(x+63)=0\\
(x+63)(x-64)=0\\
x+63=0\;\; \vee \;\;x-64=0\\
x=-63\;\; \vee x=64\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę