Równania kwadratowe- zadania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
andziaaara
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 24
Rejestracja: 20 paź 2013, 12:37
Podziękowania: 30 razy
Płeć:

Równania kwadratowe- zadania

Post autor: andziaaara »

zad. 1
suma kwadratów trzech kolejnyczh liczb całkowitych nieparzystych jest równa 155. Wyznacz te liczby

zad. 2
Cena towaru po dwukrotnej obniżce o ten sam procent zmalała z 50 zl do 40,50 zl. O ile procent dokonano obnizki ceny za kazdym razem?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

1.
\((n-2)^2+n^2+(n+2)^2=155\\n^2-4n+4+n^2+n^2+4n+4=155\\3n^2=147\\n^2=49\\n=7\ \vee\ n=-7\)

Szukane liczby to -9, -7 i -5 lub 5, 7 i 9.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

2.
\(\frac{100-p}{100}\cdot\frac{100-p}{100}\cdot50=40,5\\\frac{(100-p)^2}{200}=40,5\\(100-p)^2=8100\\100-p=90\\p=10\)

Obniżano cenę o 10% za każdym razem
ODPOWIEDZ