Rozwiązywania równań

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
andziaaara
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 24
Rejestracja: 20 paź 2013, 12:37
Podziękowania: 30 razy
Płeć:

Rozwiązywania równań

Post autor: andziaaara »

zad 1.
3(x+1)²+(x-4)³= 101+(x-3)³
Matematyk147
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 531
Rejestracja: 11 gru 2012, 20:21
Podziękowania: 13 razy
Otrzymane podziękowania: 192 razy
Płeć:

Post autor: Matematyk147 »

Jeśli napiszę Ci że istnieją takie wzory jak:
\((a+b)^2=a^2+2ab+b^2\)
\((a+b)^3=a^3+3a^2b+3ab^2+b^3\)
\((a-b)^3=a^3-3a^2b+3ab^2-b^3\)
to policzysz ?
andziaaara
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 24
Rejestracja: 20 paź 2013, 12:37
Podziękowania: 30 razy
Płeć:

Post autor: andziaaara »

tak znam wzory. problem w tym, że licze to juz 3 razy i wychodzi mi co innego, gdzieś się zagubilam.
ostatnia próba rozwiązania skonczyla sie na:

-18x²+27x=189
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4077
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

\(3(x^2+2x+1)+(x^3-12x^2+48x-64)=101+(x^3-9x^2+27x+27)
3x^2+6x+3+x^3-12x^2+48x-64=101+x^3-9x^2+27x-27
27x=135
x=5\)
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4077
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

Mała poprawka. :)
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
ODPOWIEDZ