Siemka, mam problem z takim zadaniem:
3^2x+2+3^2x=30
Z góry dzięki za pomoc
Równanie z potęgami
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Równanie z potęgami
czy to wygląda tak:
\(3^{2x+2}+3^{2x}=30\)
\(3^{2x+2}+3^{2x}=30\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Równanie z potęgami
Dzięki, właśnie wpadłem na to w tym samym momencie
Ale jeszcze mam problem z czymś takim:
\(2*3^{x+1}-4*3^{x-2}=450\)
\(3^{x+2}+9^{x+1}=810\)
Jestem na kółku matematycznym i to jest zadanie na 6
2 przykłady rozwiązałem, ale z tymi mam problem
Ale jeszcze mam problem z czymś takim:
\(2*3^{x+1}-4*3^{x-2}=450\)
\(3^{x+2}+9^{x+1}=810\)
Jestem na kółku matematycznym i to jest zadanie na 6
2 przykłady rozwiązałem, ale z tymi mam problem
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Równanie z potęgami
\(2\cdot 3^x\cdot 3-4\cdot 3^x\cdot 3^{-2}=450\\cmatic pisze:
\(2*3^{x+1}-4*3^{x-2}=450\)
3^x\(6-\frac{4}{9}\)=450\\
3^x\cdot \frac{50}{9}=450\\
3^x=81\\
x=4\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Równanie z potęgami
\(3^x\cdot 3^2+3^{2x+2}=810\\cmatic pisze:
\(3^{x+2}+9^{x+1}=810\)
3^x\cdot 9+3^{2x}\cdot 9=810\\
3^x+3^{2x}=90\\
3^x=t\\
t^2+t-90=0\\
(t-9)(t+10)=0\\
t=9 \Rightarrow 3^x=9 \Rightarrow x=2\\
t=-10 \Rightarrow 3^x=-10\mbox{ sprzecznosc}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(2\cdot 3^{x+1}-4\cdot 3^{x-2}=450\)
\(2\cdot 3^x\cdot 3^1-4\cdot 3^x\cdot 3^{-2}=450\\
6\cdot 3^x-\frac{4}{9}\cdot 3^x=450\;\;\;\;\;tu\;\;\;\;3^{-2}=\frac{1}{3^2}=\frac{1}{9}\)
\((6-\frac{4}{9}) 3^x=450\\
5\frac{5}{9}\cdot 3^x=450\\
\frac{50}{9 }\cdot 3^x=450\;/\cdot \frac{9}{50}\\
3^x=9\cdot 9\\
3^x=81\\
3^x=3^4\\
x=4\)
\(2\cdot 3^x\cdot 3^1-4\cdot 3^x\cdot 3^{-2}=450\\
6\cdot 3^x-\frac{4}{9}\cdot 3^x=450\;\;\;\;\;tu\;\;\;\;3^{-2}=\frac{1}{3^2}=\frac{1}{9}\)
\((6-\frac{4}{9}) 3^x=450\\
5\frac{5}{9}\cdot 3^x=450\\
\frac{50}{9 }\cdot 3^x=450\;/\cdot \frac{9}{50}\\
3^x=9\cdot 9\\
3^x=81\\
3^x=3^4\\
x=4\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.