Witam
Nie mogę rozwiązać tych zadań, a we wtorek poprawa. Chodzi o układy równań, na rozwiązanym zadaniu może uda mi się dojść do tego jak się uporać z tego typu zadaniami.
1.Suma 2 liczb wynosi 22, jeśli jedną z nich powiększymy 3 razy, a drugą zmniejszymy o 2 to dostaniemy liczby równe ?
2. Za 4 czekolady i 2 batony Ania zapłaciła 19zł. Za 6 tych samych czekolad i 2 batony Monika zapłaciła 31zł. Ile kosztuje 1 czekolada, a ile 1 baton.
3.tomek zainstalował dwie gry komputerowe.zajęły one w pamięci komputera 210 MB.wiedząc że jedna gra zajmuje o 30 MB pamięci więcej niż druga,oblicz ile MB zajmuje każda z gier
Układy równań -Zadania tekstowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
2)
c-cena jednej czekolady
b-cena jednego batonu
Sprawdź ,czy dobrze przepisano dane,bo tu pojawi się cena ujemna.
Zad.3
x-tyle MB ma jedna gra
y-tyle MB ma druga gra
\(\{x+y=210\\y=x+30\)
\(x+x+30=210\\
2x=180\\x=90\\y=90+30=120\)
Jedna gra ma 90 MB,a druga ma 120 MB.
c-cena jednej czekolady
b-cena jednego batonu
Sprawdź ,czy dobrze przepisano dane,bo tu pojawi się cena ujemna.
Zad.3
x-tyle MB ma jedna gra
y-tyle MB ma druga gra
\(\{x+y=210\\y=x+30\)
\(x+x+30=210\\
2x=180\\x=90\\y=90+30=120\)
Jedna gra ma 90 MB,a druga ma 120 MB.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Dziękuje za wykonanie 2 zadań
Faktycznie musiałem źle przepisać, a nie mam teraz dostępu do właściwej treści.
Znalazłem zadanie o takiej samej budowie także prosiłbym o wykonane tego, wtedy zrozumiem sens tego typu zadań.
2. Ola za 4 gumki do włosów i 6 spinek zapłaciła 4,80zł. Monika kupiła w tym samym sklepie jedną gumkę i 10 spinek i zapłaciła 4,60zł. Jaka była cena 1 gumki, a jednej spinki ?
Faktycznie musiałem źle przepisać, a nie mam teraz dostępu do właściwej treści.
Znalazłem zadanie o takiej samej budowie także prosiłbym o wykonane tego, wtedy zrozumiem sens tego typu zadań.
2. Ola za 4 gumki do włosów i 6 spinek zapłaciła 4,80zł. Monika kupiła w tym samym sklepie jedną gumkę i 10 spinek i zapłaciła 4,60zł. Jaka była cena 1 gumki, a jednej spinki ?
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: Układy równań -Zadania tekstowe
2
\(x-cena gumki
y-cena spinki
\begin{cases}
4x+6y=4,80
x+10y=4,60/ \cdot (-4)
\end{cases}
\begin{cases}
4x+6y=4,80
-4x-40y=-18,4
\end{cases}
+
----------------------
-34y=-13,6
y= \frac{13,6}{34}=0,40
x+10y=4,6
x+4=4,6
x=0,60\)
\(x-cena gumki
y-cena spinki
\begin{cases}
4x+6y=4,80
x+10y=4,60/ \cdot (-4)
\end{cases}
\begin{cases}
4x+6y=4,80
-4x-40y=-18,4
\end{cases}
+
----------------------
-34y=-13,6
y= \frac{13,6}{34}=0,40
x+10y=4,6
x+4=4,6
x=0,60\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: Układy równań -Zadania tekstowe
Stosuję metodę przeciwnych współczynników.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya