stężenie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mela1015
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 488
Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

stężenie

Post autor: mela1015 »

Ile soli należy wsypać do 20 kg wody aby otrzymać roztwór o stężeniu 5%?



(rozwiązanie w postaci równania)
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4077
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

\(m_w=20kg\\
c_p=5%\\
c_p=\frac{m_s}{m_r}\cdot 100%\\
0,05=\frac{m_s}{m_w+m_s}\\
0,05=\frac{m_s}{20+m_s}\\
1+0,05m_s=m_s\\
1=0,95m_s\\
m_s=\frac{100}{95}=\frac{20}{19}(kg)\)
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
josselyn
Expert
Expert
Posty: 4026
Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1914 razy
Płeć:

Re: stężenie

Post autor: josselyn »

\(20kg-0%
xkg-100%
(20+x)kg-5%
20 \cdot 0%+x \cdot 100%=(20+x) \cdot 5%
100x=5(20+x)
20x=20+x
19x=20
x= \frac{20}{19}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”

George Polya
ODPOWIEDZ