Udowodnij, że równość ...
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 488
- Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
- Podziękowania: 229 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
Udowodnij, że równość ...
Udowodnij, że równość (3 i 3/4+8 i 1/2) : 2 i 1/3= (1 i 2/5- 1/30)*4 i 1/2 jest nieprawdziwa i zamień licznik jednego z ułamków tak aby otrzymać równość prawdziw
- kacper218
- Expert
- Posty: 4077
- Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
- Lokalizacja: Radzymin
- Podziękowania: 5 razy
- Otrzymane podziękowania: 1382 razy
- Płeć:
rozpisujemy lewą stronę:
\(\(3\frac{3}{4}+8\frac{1}{2}\):2\frac{1}{3}=\(3\frac{3}{4}+8\frac{2}{4}\):\frac{7}{3}=12\frac{1}{4}\cdot \frac{3}{7}=\frac{49}{4} \cdot \frac{3}{7}=\frac{21}{4}\)
teraz rozpisujemy prawą stronę:
\(\(1\frac{2}{5}-\frac{1}{30}\)\cdot 4\frac{1}{2} =\( 1\frac{12}{30}-\frac{1}{30}\)\cdot \frac{9}{2} =1\frac{11}{30}\cdot \frac{9}{2}=\frac{41}{30} \cdot \frac{9}{2}=\frac{123}{20}\)
i teraz \(\frac{21}{4} \neq \frac{123}{20}\)
Czyli równość jest nieprawdziwa
\(\(3\frac{3}{4}+8\frac{1}{2}\):2\frac{1}{3}=\(3\frac{3}{4}+8\frac{2}{4}\):\frac{7}{3}=12\frac{1}{4}\cdot \frac{3}{7}=\frac{49}{4} \cdot \frac{3}{7}=\frac{21}{4}\)
teraz rozpisujemy prawą stronę:
\(\(1\frac{2}{5}-\frac{1}{30}\)\cdot 4\frac{1}{2} =\( 1\frac{12}{30}-\frac{1}{30}\)\cdot \frac{9}{2} =1\frac{11}{30}\cdot \frac{9}{2}=\frac{41}{30} \cdot \frac{9}{2}=\frac{123}{20}\)
i teraz \(\frac{21}{4} \neq \frac{123}{20}\)
Czyli równość jest nieprawdziwa
Pomogłem? Daj plusika
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)
Korepetycje Radzymin i okolice.
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)
Korepetycje Radzymin i okolice.
- kacper218
- Expert
- Posty: 4077
- Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
- Lokalizacja: Radzymin
- Podziękowania: 5 razy
- Otrzymane podziękowania: 1382 razy
- Płeć:
Re:
to tak od razu nie widać trzeba trochę kombinowaćmela1015 pisze:a który zmienić licznik jednego z ułamków by otrzymać równość prawdziwą?
Pomogłem? Daj plusika
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)
Korepetycje Radzymin i okolice.
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)
Korepetycje Radzymin i okolice.
- kacper218
- Expert
- Posty: 4077
- Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
- Lokalizacja: Radzymin
- Podziękowania: 5 razy
- Otrzymane podziękowania: 1382 razy
- Płeć:
ok mam
zmieniamy z prawej strony \(\frac{2}{5}\) na \(\frac{1}{5}\)
Liczymy teraz
\(\(1\frac{1}{5}-\frac{1}{30}\)\cdot 4\frac{1}{2} =\( 1\frac{6}{30}-\frac{1}{30}\)\cdot \frac{9}{2} =1\frac{5}{30}\cdot \frac{9}{2}=\frac{7}{6} \cdot \frac{9}{2}=\frac{21}{4}\)
I wszystko jest ok (równość zachodzi)
zmieniamy z prawej strony \(\frac{2}{5}\) na \(\frac{1}{5}\)
Liczymy teraz
\(\(1\frac{1}{5}-\frac{1}{30}\)\cdot 4\frac{1}{2} =\( 1\frac{6}{30}-\frac{1}{30}\)\cdot \frac{9}{2} =1\frac{5}{30}\cdot \frac{9}{2}=\frac{7}{6} \cdot \frac{9}{2}=\frac{21}{4}\)
I wszystko jest ok (równość zachodzi)
Pomogłem? Daj plusika
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)
Korepetycje Radzymin i okolice.
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)
Korepetycje Radzymin i okolice.