Wiek psów

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
janetka15
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 19 maja 2009, 16:19

Wiek psów

Post autor: janetka15 »

Sa cztery psy, razem maja 10 miesiecy. Najmlodsze nie moga miec mniej niz jeden miesiac.rex jest najstarszy, jest dwa razy starszy jak willi i wiilli jest dwa razy starszy jak jack. Xenia jest jeden miesiac mlodsza jak rex, ale jeden miesiac starsza jak willi.

W jakim wieku są psy?
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(\{r+w+j+x=10\\r=2w\\w=2j\\x=r-1\\x=w+1\.\, \Rightarrow \{r+w+j+x=10\\r=4j\\w=2j\\x=4j-1\.\, \Rightarrow\, 4j-1=2j+1\, \Rightarrow j=1
\fbox{r=4\\w=2\\j=1\\x=3}\)
ODPOWIEDZ