Równanie i nierównośći

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
daniel-rogozinski
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 14 kwie 2013, 00:08
Płeć:

Równanie i nierównośći

Post autor: daniel-rogozinski »

Rozwiąż równanie i nierównośći
a) \((4x-2)(4x+2)=(4x-3)^2 -6(4-x)+12x\)
b) \(\frac{x+2}{3}- \frac{x-4}{7}>x-2\)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Re: Równanie i nierównośći

Post autor: anka »

a)
\((4x-2)(4x+2)=(4x-3)^2 -6(4-x)+12x\)

\(16x^2-4=16x^2-24x+9-24+6x+12x\)

\(16x^2-16x^2+24x-6x-12x=9-24+4\)

\(6x=-11\)

\(x=-\frac{11}{6}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Re: Równanie i nierównośći

Post autor: anka »

b)
\(\frac{x+2}{3}- \frac{x-4}{7}>x-2\ / \cdot 21\)

\(7(x+2)- 3(x-4)>21x-42\)

\(7x+14- 3x+12>21x-42\)

\(7x- 3x-21x>-42-14-12\)

\(-17x>-68\)

\(x<4\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
daniel-rogozinski
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 14 kwie 2013, 00:08
Płeć:

Post autor: daniel-rogozinski »

Dzięki wielkie Anka
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

a tamten uklad juz niepotrzebny?
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ