dziedzina + rozwiazanie(wszystkie obliczenia)

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
oldghost
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 24 mar 2013, 17:50
Podziękowania: 8 razy

dziedzina + rozwiazanie(wszystkie obliczenia)

Post autor: oldghost »

1. 7/x+1=7
2. x²+1=0
3. (x+9)-(x-1)=0
4. 3/x>3
5. 1/x² \le 1
6. -1<x/2<0

prosze o szybka odpowiedz i wszystkie obliczenia
oldghost
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 24 mar 2013, 17:50
Podziękowania: 8 razy

Post autor: oldghost »

w przykladnie 5 jest 1/x²</(mniejsze rowne) 1
pwntmaciek
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 130
Rejestracja: 31 sty 2013, 20:38
Podziękowania: 32 razy
Otrzymane podziękowania: 44 razy
Płeć:

Re: dziedzina + rozwiazanie(wszystkie obliczenia)

Post autor: pwntmaciek »

oldghost pisze:1.\(7/(x+1)=7\)
\(\frac{7}{x+1}=7
x+1 \neq 0
x \neq -1\)

\(7=7x+7
x=0\)
Obrazek
pwntmaciek
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 130
Rejestracja: 31 sty 2013, 20:38
Podziękowania: 32 razy
Otrzymane podziękowania: 44 razy
Płeć:

Re: dziedzina + rozwiazanie(wszystkie obliczenia)

Post autor: pwntmaciek »

oldghost pisze: 2. x²+1=0
\(x^2+1=0
x^2=-1\)


Nie ma rozwiązań.
Obrazek
pwntmaciek
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 130
Rejestracja: 31 sty 2013, 20:38
Podziękowania: 32 razy
Otrzymane podziękowania: 44 razy
Płeć:

Re: dziedzina + rozwiazanie(wszystkie obliczenia)

Post autor: pwntmaciek »

oldghost pisze: 3. (x+9)-(x-1)=0
\(x+9-x+1=0
10 \neq 0\)

nie ma rozwiazan
Obrazek
pwntmaciek
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 130
Rejestracja: 31 sty 2013, 20:38
Podziękowania: 32 razy
Otrzymane podziękowania: 44 razy
Płeć:

Re: dziedzina + rozwiazanie(wszystkie obliczenia)

Post autor: pwntmaciek »

oldghost pisze: 4. 3/x>3
\(\frac{3}{x}>3\)
\(x \neq 0\)
\(\frac{3}{x}-3>0\)

\(\frac{3}{x}- \frac{3x}{x}>0\)
\(\frac{3-3x}{x} >0\)

\(x(3-3x)>0

x \in (0, 1)\)
Ostatnio zmieniony 24 mar 2013, 18:41 przez pwntmaciek, łącznie zmieniany 3 razy.
Obrazek
pwntmaciek
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 130
Rejestracja: 31 sty 2013, 20:38
Podziękowania: 32 razy
Otrzymane podziękowania: 44 razy
Płeć:

Re: dziedzina + rozwiazanie(wszystkie obliczenia)

Post autor: pwntmaciek »

5. 1/x² \le 1
\(\frac{1}{x^2} \le 1\)
\(x \neq 0
\frac{1}{x^2} -1 \le 0
\frac{1}{x^2} - \frac{x^2}{x^2} \le 0\)

\(\frac{1-x^2}{x^2} \le 0\)

\(x^2(1-x^2) \le 0
-x^2(x^2-1) \le 0\)

\(-x^2(x-1)(x+1) \le 0\)

\(x \in (- \infty , -1>U<1, \infty )\)
Obrazek
pwntmaciek
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 130
Rejestracja: 31 sty 2013, 20:38
Podziękowania: 32 razy
Otrzymane podziękowania: 44 razy
Płeć:

Post autor: pwntmaciek »

6. -1<x/2<0
\(-1< \frac{x}{2}\)
\(-2<x\)
\(i\)
\(\frac{x}{2}<0\)
\(x<0\)

\(x \in (-2, 0)\)
Obrazek
ODPOWIEDZ