Oblicz wartość wyrażenia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MrKemfire
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 05 mar 2013, 22:42
Płeć:

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: MrKemfire »

\(X = \sqrt{48} - \sqrt{216}\)

Jak to obliczyć? czy rowiązaniem równania jesr liczba dodatnia?

Z GÓRY DZIĘKUJĘ :)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(x=\sqrt{48}-\sqrt{216}=\sqrt{16\cdot 3}-\sqrt{36\cdot 6}=4\sqrt{3}-6\sqrt{6}=\sqrt{3}(4-6\sqrt{2})=\)
\(\approx 1,73(4-6\cdot 1,41)=1,73(4-8,48)\approx -4,485\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
MrKemfire
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 05 mar 2013, 22:42
Płeć:

Post autor: MrKemfire »

Bardzo, bardzo dziękuję. Nawet nie wiesz jak pomogłeś brachu!
ODPOWIEDZ