Takie równanie...

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
KapitanFred
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 16 lis 2009, 18:04

Takie równanie...

Post autor: KapitanFred »

Mam problem z pewnym równaniem, oczywiście chodzi, aby wyliczyć potęge 'x' :

3^x = 1/3
Ogarniam wszystko poza zadaniami domowymi...
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(3^x=\frac{1}{3}
3^x=3^{-1}
x=-1\)
ODPOWIEDZ