zadanie tekstowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
amberxx
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 65
Rejestracja: 19 sty 2013, 21:58
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 71 razy
Płeć:

zadanie tekstowe

Post autor: amberxx »

Obrazek
Proszę o rozwiązanie zadania ;)
aqaqaq
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 43
Rejestracja: 09 lut 2013, 17:28
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 6 razy
Płeć:

Post autor: aqaqaq »

a - droga pierwszego dnia
b - droga drugiego dnia
c - droga trzeciego dnia

a+b+c = 65
a = 1,2 c
b = a-3 {to do pierwszego równania}

a + (a-3) + c = 65
2a+c=68
a=1,2 c
2(1,2c)+c=68
2,4c+c=68
c=68/3,4
c=20
a=1,2 * 20 = 24
b=24-3=21

pierwszy dzień - 24 km, drugi dzień - 21 km, trzeci dzień - 20 km
ODPOWIEDZ