Adblock jest włączony: Serwis forum.zadania.info jest utrzymywany z wpływów z reklam (których wcale nie ma tu zbyt dużo). Proszę rozważyć wyłączenie Adblocka na tej stronie.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
Hubertusus
- Dopiero zaczynam

- Posty: 19
- Rejestracja: 23 paź 2009, 16:07
- Podziękowania: 4 razy
Post
autor: Hubertusus » 18 lis 2009, 16:06
1.Obwód prostokąta wynosi 26cm. Jeżeli dłuższy bok zmniejszymy o 1 cm a krótszy zwiększymy o 1 cm to pole tego prostokąta powiększy się o 2cm^2. Oblicz długości boków tego prostokąta.
2.W dwóch naczyniach znajduje sie 24 litry wody gdyby z pierwszego naczynia przelać do drugiego 3 litry to w obu naczyniach byłaby taka sama ilość wody. Ile wody było w każdym naczyniu
Bardzo proszę o pomoc
-
agulka
- Stały bywalec

- Posty: 418
- Rejestracja: 29 wrz 2009, 00:54
- Otrzymane podziękowania: 123 razy
Post
autor: agulka » 18 lis 2009, 16:35
1.
\(2a+2b=26 \Rightarrow a+b=13 \Rightarrow a=13-b\)
\((a+1)(b-1)=ab+2\)
\((13-b+1)(b-1)=(13-b)b+2\)
\(14b-14-b^2+b = 13b-b^2+2\)
\(2b=16 \Rightarrow b=8\)
\(a=13-8=5\)
2.
\(\begin{cases}x+y=24\\x-3=y+3 \Rightarrow x=y+6\end{cases}\)
\(y+6+y=24 \Rightarrow 2y=18 \Rightarrow y=9\)
\(x=9+6=15\)
-
Hubertusus
- Dopiero zaczynam

- Posty: 19
- Rejestracja: 23 paź 2009, 16:07
- Podziękowania: 4 razy
Post
autor: Hubertusus » 18 lis 2009, 16:40
bóg zapłać
