rozwiaz rownanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gollum
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 432
Rejestracja: 10 mar 2010, 13:05
Podziękowania: 339 razy

rozwiaz rownanie

Post autor: gollum »

\(t^2+2t=x-1
t(t+2)=x-1\)
co dalej mozna zrobić z tym równianiem?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

A skąd wzięło się to równanie?
Bo jest to równanie z dwiema niewiadomymi, więc ma nieskończenie wiele rozwiązań...
gollum
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 432
Rejestracja: 10 mar 2010, 13:05
Podziękowania: 339 razy

Post autor: gollum »

interesuje mnie w sumie tylko ten pierwszy człon.. równie dobrze równanie może być t(t+2)=5 nie wiem jak rozbić to tak by było jedno t czy cokolwiek..
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Ale to ważne, bo jeśli na przykład masz równanie t(t+2)=5, to rozwiązujesz równanie kwadratowe
\(t^2+2t-5=0\)
i masz pierwiastki...
Bez podania całości problemu trudno Ci pomóc...
gollum
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 432
Rejestracja: 10 mar 2010, 13:05
Podziękowania: 339 razy

Post autor: gollum »

więc chce wyliczyć ile będzie wynosiło t by móc je podstawić w drugim równaniu by tworzyło funkcję
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Tu możesz potraktować x jako funkcję zmiennej t.
\(x=t^2+2t+1\;\;\;czyli\;\;\;f(t)=(t+1)^2\)
Wtedy oś odciętych nazwiesz t,zaś oś rzędnych nazwiesz x.Masz wykres f(t) w postaci paraboli z miejscem
zerowym t=-1.

Nie ma tu drugiego równania,więc nic więcej nie można zrobić.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ