bryły
1. Jacek chce pomalować ściany i sufit w swoim pokoju, długość wynosi 4.8 m szerokość 2.9m a wysokość 2.8m okno ma wymiary 1.20 m x 1.45m a drzwi 0.85m x 2m. Jaką powierzchnię ma do pomalowania Jacek? :*:*:*:
2 1. Z koła o średnicy 30 cm Ola wycięła siatki powierzchni bocznych dwóch identycznych czworościanów foremnych o krawędzi równej 15 cm, a następnie skleiła z nich lampion, składający się z dwóch złączonych podstawami czworościanów.
a) narysuj te siatki w skali 1 : 5
b) oblicz powierzchnię otrzymanego lampionu z dokładnością do 1 cm
bryły
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 28
- Rejestracja: 23 sty 2013, 18:48
- Podziękowania: 5 razy
- Płeć:
- kacper218
- Expert
- Posty: 4077
- Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
- Lokalizacja: Radzymin
- Podziękowania: 5 razy
- Otrzymane podziękowania: 1382 razy
- Płeć:
zad 1
Pole sufitu to \(4,8 \cdot 2,9 = 13,92 (m^2)\)
Pole ścian \((2 \cdot 4,8+2 \cdot 2,9) \cdot 2,8= (9,6+5,8)\cdot 2,8 = 15,4 \cdot 2,8=43,12 (m^2)\)
Odejmujemy okno i drzwi:\(1,2\cdot 1,45 = 1,74 (m^2) \qquad 0,85 \cdot 2=1,7(m^2)\)
Ostatecznie: \(13,92+43,12-1,74-1,7=53,6 (m^2)\)
Pole sufitu to \(4,8 \cdot 2,9 = 13,92 (m^2)\)
Pole ścian \((2 \cdot 4,8+2 \cdot 2,9) \cdot 2,8= (9,6+5,8)\cdot 2,8 = 15,4 \cdot 2,8=43,12 (m^2)\)
Odejmujemy okno i drzwi:\(1,2\cdot 1,45 = 1,74 (m^2) \qquad 0,85 \cdot 2=1,7(m^2)\)
Ostatecznie: \(13,92+43,12-1,74-1,7=53,6 (m^2)\)
Pomogłem? Daj plusika
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)
Korepetycje Radzymin i okolice.
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)
Korepetycje Radzymin i okolice.