Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym:
\alpha n= \frac{n+3}{2n-1}
a) Sprawdz, czy ciąg ma wyraz równy 0.
b) Zbadaj monotoniczność ciągu.
c) Narysuj wykres ciągu (zaznacz 4 początkowe wyrazy).
ciągi o wyrazie ogólnym
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1239
- Rejestracja: 04 kwie 2011, 11:56
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 14 razy
- Otrzymane podziękowania: 608 razy
- Płeć:
Re: ciągi o wyrazie ogólnym
\(\frac{n+3}{2n-1}=0maro224 pisze:Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym:
\alpha n= \frac{n+3}{2n-1}
a) Sprawdz, czy ciąg ma wyraz równy 0.
n+3=0
n=-3\)
brak bo \(n \in N\)
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
-
- Fachowiec
- Posty: 1239
- Rejestracja: 04 kwie 2011, 11:56
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 14 razy
- Otrzymane podziękowania: 608 razy
- Płeć:
Re: ciągi o wyrazie ogólnym
\(a_{n+1}-a_n= \frac{n+4}{2n+1}- \frac{n+3}{2n-1}= \frac{(n+4)(2n-1)-(n+3)(2n+1)}{(2n+1)(2n-1)}= \frac{2n^2+7n-4-2n^2-7n-3}{(2n+1)(2n-1)}= \frac{-7}{(2n+1)(2n-1)}\)maro224 pisze:Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym:
\alpha n= \frac{n+3}{2n-1}
b) Zbadaj monotoniczność ciągu.
czyli malejący
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
-
- Fachowiec
- Posty: 1239
- Rejestracja: 04 kwie 2011, 11:56
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 14 razy
- Otrzymane podziękowania: 608 razy
- Płeć:
Re: ciągi o wyrazie ogólnym
Dla n=1 mamy
wystarczy teraz że narysujesz wykres a na nim kropki o współrzednych
\(a_1(1,4), a_2(2, \frac{5}{3}), a_3(3, \frac{6}{5} ), a_4(4,1)\)
Dla n=1 mamy \(4\) ;dla n=2 mamy \(\frac{5}{3}\) ;dla n=3 mamy \(\frac{6}{5}\) ;dla n=4 mamy \(1\)maro224 pisze:Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym:
\alpha n= \frac{n+3}{2n-1}
c) Narysuj wykres ciągu (zaznacz 4 początkowe wyrazy).
wystarczy teraz że narysujesz wykres a na nim kropki o współrzednych
\(a_1(1,4), a_2(2, \frac{5}{3}), a_3(3, \frac{6}{5} ), a_4(4,1)\)
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!