Witam nie mogę sobie poradzić z tymi zdaniami mógłby mi ktoś to wyjaśnić jak to się robi jestem z klasy humanistycznej wiec nie jest za dobry z matmy wiem ze to są proste zadania ale ja ich nie rozumiem.
a) \((\frac{13}{31})^{13x^{2}-23 } \ge (\frac{31}{13})^{31x^{2}-13 }\)
b) \(2^{x+2} - 2^{x+1}+2^{x-1}-2^{x-2} \le 9\)
c) \(\frac{15^{x}}{14^{x}-15^{x}} \le 14\)
Nierówności Wykładnicze
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
Re: Nierówności Wykładnicze
\((\frac{31}{13})^{23-13x^2} \ge ( \frac{31}{13})^{31x^2-13}\)
stąd \(23-13x^2 \ge 31x^2-13\)
\(36 \ge 44x^2\)
\(x^2 \le \frac{36}{44}\)
\(x \in <- \frac{6}{ \sqrt{44}}, \frac{6}{ \sqrt{44} } >\)
stąd \(23-13x^2 \ge 31x^2-13\)
\(36 \ge 44x^2\)
\(x^2 \le \frac{36}{44}\)
\(x \in <- \frac{6}{ \sqrt{44}}, \frac{6}{ \sqrt{44} } >\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
Re: Nierówności Wykładnicze
b)
\(2^{x-2}(2^4-2^3+2-1)\le 9\)
\(2^{x-2} \cdot 9 \le 9\)
\(2^{x-2} \le 1\)
\(2^{x-2} \le 2^0\)
\(x-2 \le 0\)
\(x \le 2\)
\(2^{x-2}(2^4-2^3+2-1)\le 9\)
\(2^{x-2} \cdot 9 \le 9\)
\(2^{x-2} \le 1\)
\(2^{x-2} \le 2^0\)
\(x-2 \le 0\)
\(x \le 2\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)