Wykonaj Działania.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Wykonaj Działania.
Siemka pisze tu na tym Forum z powodu takiego że ie mogę zrozumieć jak zrobić to zadanie a jutro mam z tego spr. to jest tylko jeden przykład ale bardzo proszę o to żeby były napisane bardzo szczegółowe obliczenia i najlepiej pod rozwiązaniem opis jak to obliczyć a oto zdjęcie zadania sorki że na zdjęciu ale rzadko tu bywam i nie wiem jak dodać zdjęcie nie linkując go. http://img32.imageshack.us/img32/1706/z ... atyki2.png . I bardzo bym prosił o szybkie rozwiązanie tego zadania.
- anka
- Expert
- Posty: 6585
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
\(\left( \frac{(1,2+2 \frac{5}{7}) \cdot 4,375 }{ \frac{5}{2}-2 } - \frac{(7 \frac{3}{4}-6 \frac{5}{6} ) \cdot 21}{10,15-2 \frac{9}{20} } \right) \cdot \frac{2}{67}=\)
\(\left( \frac{(1 \frac{1}{5} +2 \frac{5}{7}) \cdot 4 \frac{3}{8} }{ 2\frac{1}{2}-2 } - \frac{(7 \frac{9}{12}-6\frac{10}{12}) \cdot 21 }{10 \frac{3}{20} -2 \frac{9}{20} } \right) \cdot \frac{2}{67}=\)
\(\left( \frac{(1 \frac{7}{35} +2 \frac{25}{35}) \cdot 4 \frac{3}{8} }{ \frac{1}{2}} - \frac{(6 \frac{21}{12}-6\frac{10}{12}) \cdot 21}{9\frac{23}{20} -2 \frac{9}{20} } \right) \cdot \frac{2}{67}=\)
\(\left( \frac{3 \frac{32}{35} \cdot 4 \frac{3}{8} }{ \frac{1}{2}} - \frac{\frac{11}{12} \cdot 21}{7\frac{14}{20}} \right) \cdot \frac{2}{67}=\)
\(\left( \frac{ \frac{137}{35} \cdot \frac{35}{8} }{ \frac{1}{2}} - \frac{\frac{77}{4}}{7\frac{7}{10}} \right) \cdot \frac{2}{67}=\)
\(\left( \frac{ \frac{137}{8} }{ \frac{1}{2}} - \frac{\frac{77}{4})}{7\frac{7}{10}} \right) \cdot \frac{2}{67}=\)
\(\left( \frac{137}{8} : \frac{1}{2} - \frac{77}{4}:\frac{77}{10} \right) \cdot \frac{2}{67}=\)
dalej już chyba sobie poradzisz
\(\left( \frac{(1 \frac{1}{5} +2 \frac{5}{7}) \cdot 4 \frac{3}{8} }{ 2\frac{1}{2}-2 } - \frac{(7 \frac{9}{12}-6\frac{10}{12}) \cdot 21 }{10 \frac{3}{20} -2 \frac{9}{20} } \right) \cdot \frac{2}{67}=\)
\(\left( \frac{(1 \frac{7}{35} +2 \frac{25}{35}) \cdot 4 \frac{3}{8} }{ \frac{1}{2}} - \frac{(6 \frac{21}{12}-6\frac{10}{12}) \cdot 21}{9\frac{23}{20} -2 \frac{9}{20} } \right) \cdot \frac{2}{67}=\)
\(\left( \frac{3 \frac{32}{35} \cdot 4 \frac{3}{8} }{ \frac{1}{2}} - \frac{\frac{11}{12} \cdot 21}{7\frac{14}{20}} \right) \cdot \frac{2}{67}=\)
\(\left( \frac{ \frac{137}{35} \cdot \frac{35}{8} }{ \frac{1}{2}} - \frac{\frac{77}{4}}{7\frac{7}{10}} \right) \cdot \frac{2}{67}=\)
\(\left( \frac{ \frac{137}{8} }{ \frac{1}{2}} - \frac{\frac{77}{4})}{7\frac{7}{10}} \right) \cdot \frac{2}{67}=\)
\(\left( \frac{137}{8} : \frac{1}{2} - \frac{77}{4}:\frac{77}{10} \right) \cdot \frac{2}{67}=\)
dalej już chyba sobie poradzisz
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.