proszę o pomoc z matematyki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
konstancja123
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 03 sty 2013, 12:10
Płeć:

proszę o pomoc z matematyki

Post autor: konstancja123 »

1)określ do jakiego zbioru liczbowego należą ponizsze liczby
a)-5 \frac{1}{8}
b)0,555...
c) \sqrt{2} +4
d= \pi
e)15,(24)
2)podaj liczbę przeciwną do odwrotności liczby a=4,2-1 \frac{1}{3} * \frac{3}{5}
3)znajdz liczbę ,której 37%wynosi 74
4)zapisz w jak najprostszej postaci
a)x(5x-2)-2x(x+1)=
b)(a+2)do kwadratu-(a-2)do kwadratu=
c)(x+2y)(2x-y)-3xy=
d)(a+ \sqrt{2} )(a- \sqrt{2} )-2(a do kwadratu -1)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

1.
a)
\(-5\frac{1}{8}\) - liczba wymierna

b)
\(0,555...=\frac{5}{9}\) - liczba wymierna

c)
\(\sqrt{2}+4\) - liczba niewymierna, liczba rzeczywista

d)
\(\pi\) - liczba niewymierna, liczba rzeczywista

e)
\(15,(24)=15\frac{24}{99}\) - liczba wymierna
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

2.
\(a=4,2-1\frac{1}{3}\cdot\frac{3}{5}=4\frac{1}{5}-\frac{4}{3}\cdot\frac{3}{5}=4\frac{1}{5}-\frac{4}{5}=3\frac{2}{5}=\frac{17}{5}\)

Liczba przeciwna do odwrotności liczby a:
\(-\frac{1}{a}=-\frac{5}{17}\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

3.
\(37%=0,37\)

x- szukana liczba

\(0,37x=74\\x=200\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

4.
a)
\(x(5x-2)-2x(x+1)=5x^2-2x-2x^2-2x=3x^2-4x\)

b)
\((a+2)^2-(a-2)^2=a^2+2a+4-a^2+4a-4=8a\)

c)
\((x+2y)(2x-y)-3xy=2x^2-xy+4xy-2y^2-3xy=2x^2-2y^2\)

d)
\((a+\sqrt{2})(a-\sqrt{2})-2(a^2-1)=a^2-2-2a^2+2=-a^2\)
ODPOWIEDZ