a) -2x4-4x3+6x2 \le 0
b) x3-3x2-4x+12>0
c) x3-x2-x+1 \le 0
Rozwiąż nierówności
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 14
- Rejestracja: 26 sty 2012, 13:50
- Podziękowania: 11 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 1231
- Rejestracja: 07 lut 2009, 11:28
- Podziękowania: 32 razy
- Otrzymane podziękowania: 385 razy
Re: Rozwiąż nierówności
a)\(-2x^{4}-4x^{3}+6x^{2} \le 0\)
\(-2x^{2}(x^{2}+2x-3) \le 0\)
\(\Delta =16 \to x_{1}=-3 \vee x_{2}=1\)
\(-2x^{2}(x+3)(x-1) \le 0\)
rysujesz wężyk od dołu i w zerze odbijasz od osi
\(x \in (- \infty ;-3] \cup\) {0}\(\cup[1;+ \infty )\)
\(-2x^{2}(x^{2}+2x-3) \le 0\)
\(\Delta =16 \to x_{1}=-3 \vee x_{2}=1\)
\(-2x^{2}(x+3)(x-1) \le 0\)
rysujesz wężyk od dołu i w zerze odbijasz od osi
\(x \in (- \infty ;-3] \cup\) {0}\(\cup[1;+ \infty )\)