Rozwiąż równania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marzenka33
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 26 sty 2012, 13:50
Podziękowania: 11 razy
Płeć:

Rozwiąż równania

Post autor: marzenka33 »

a) x3-7x2-4x+28=0
b)(x2+3x)(x2+4)(x2+4x+4)=0
heja
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1231
Rejestracja: 07 lut 2009, 11:28
Podziękowania: 32 razy
Otrzymane podziękowania: 385 razy

Re: Rozwiąż równania

Post autor: heja »

a)\(x^{3}-7x^{2}-4x+28=0\)
\(x^{2}(x-7)-4(x-7)=0\)
\((x-7)(x^{2}-4)=0\)
\((x-7)(x+2)(x-2)=0\)
\(x_{1}=-2 \vee x_{2}=2 \vee x_{3}=7\)
heja
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1231
Rejestracja: 07 lut 2009, 11:28
Podziękowania: 32 razy
Otrzymane podziękowania: 385 razy

Post autor: heja »

b)\((x^{2}+3x)(x^{2}+4)(x^{2}+4x+4)=0\)
\(x(x+3)(x^{2}+4)(x+2)^{2}=0\)
\(x=0 lub x=-3 lub x=-2\)
ODPOWIEDZ