TEST MATURALNY

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
drespondek
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 19 lis 2012, 16:45
Płeć:

TEST MATURALNY

Post autor: drespondek »

1.Liczba dodatnich wyrazów ciągu (\(a_n\)) określonego wzorem \(a_n= 3- \frac{1}{3} n,\) gdzie \(n \ge 1\) jest równa?
2.Rozwiązaniem równania \(\frac{5}{x-3} -3=0\) jest liczba?
3.Zbiorem rozwiązań nierówności \(( \sqrt{3} - \sqrt{5})x < 2 \sqrt{5} - 2 \sqrt{3}\) jest przedział?
4.Wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych, które są podzielne przez \(6\) lub \(10\), jest?
josselyn
Expert
Expert
Posty: 4026
Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1914 razy
Płeć:

Re: TEST MATURALNY

Post autor: josselyn »

2
\(x \neq 3
\frac{5}{x-3}=3
5=3x-9
3x=14
x= \frac{14}{3}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”

George Polya
josselyn
Expert
Expert
Posty: 4026
Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1914 razy
Płeć:

Re: TEST MATURALNY

Post autor: josselyn »

3
\(( \sqrt{3}- \sqrt{5})x>-2( \sqrt{3}- \sqrt{5})/:( \sqrt{3}- \sqrt{5})<0
x> \frac{-2( \sqrt{3}- \sqrt{5})}{( \sqrt{3}- \sqrt{5})}
x>-2\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”

George Polya
josselyn
Expert
Expert
Posty: 4026
Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1914 razy
Płeć:

Re: TEST MATURALNY

Post autor: josselyn »

1
\(3- \frac{1}{3}n>0/ \cdot 3
9-n>0
9>n
n<9
1,2,3,...8
odp.8\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”

George Polya
josselyn
Expert
Expert
Posty: 4026
Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1914 razy
Płeć:

Re: TEST MATURALNY

Post autor: josselyn »

4
odp.21
Są to
\(10,20,30,40,50,60,70,80,90
12,18,24,36,42,48,54,66,72,78,84,96\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”

George Polya
ODPOWIEDZ