Określenie znaku równania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
breital
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 11 kwie 2011, 22:27
Płeć:

Określenie znaku równania

Post autor: breital »

Witam.

Mam pytanie odnośnie określenia znaku równania. Robiąc zadanie z dynamiki układów dochodzę do momentu, w którym muszę określić znak delty aby wiedzieć z jakim układem mam do czynienia. Wszystkie współczynniki są dodatnie.
Wyznaczona delta ma taką podstać:
\(((bd+ad+e)^2)-4(abde)\)

po obliczeniu:
\(a^2 d^2+2 a b d^2+b^2 d^2+2 a d e+2 b d e-4 a b d e+e^2\)

Patrząc na jedyny ujemny człon zawierający wszystkie zmienne układu jestem pewny, że całe równanie nie może być ujemne, jednak wiem, że to kiepskie wytłumaczenie i nikt mi w to nie uwierzy :)

Można prosić o jakieś wskazówki?
michaellll86
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 17 lis 2012, 12:56
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy
Płeć:

Re: Określenie znaku równania

Post autor: michaellll86 »

\(a\), \(b\), (\(c\) - brak), \(d\) oraz \(e\) występują w kwadracie, a więc przy wartości zmiennych dążących do \(\infty\) lub \(- \infty\) wartość całego wyrażenia będzie dążyć do \(+ \infty\).

Stąd wynika, że ewentualna wartość ujemna będzie w minimum funkcji i pewnie to minimum należałoby znaleźć...

Wg tego trzeba obliczyć pochodne cząstkowe i przyrównać wszystkie do zera. Punkty spełniające te cztery równania są punktami stacjonarnymi (jest to warunek konieczny, aby stwierdzić ekstremum funkcji).

My wiemy, że z drugiego warunku powinno wyjść minimum, jednak wydaje mi się, że wystarczy obliczyć wartość funkcji w poszczególnych punktach stacjonarnych i jeśli wszystkie będą większe od zera, to można stwierdzić, że minimum globalne także jest większe od zera.

Jestem w jednej trzeciej liczenia i już mam jedną stronę A4 - dalej nie liczę, bo i tak będzie tego za dużo, aby tutaj to wrzucać ;)
W każdym razie mam nadzieję, że przynajmniej ta wskazówka pomogła.
ODPOWIEDZ