nierowność z modułem
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
\(|3-x|=|x-3|\\|x-3|-2=\{x-3-2=x-5;\ \ dla\ \ x\ge3\\-x+3-2=-x+1;\ \ dla\ \ x<5\)
\(|x-5|=\{x-5;\ \ dla\ \ x\ge5\\-x+5;\ \ dla\ \ x<5\)
\(|-x+1=|x-1|=\{x-1;\ \ dla\ \ x\ge1\\-x+1;\ \ dla\ \ x<1\)
\(1^0\\x<1\\-x+1\le-x+1\\1\le1\\x\in(-\infty;\ 1)\)
\(2^0\\1\le x<3\\x-1\le x-1\\-1\le-1\\x\in<1;\ 3)\)
\(3^0\\3\le x<5\\-x+5\le x-1\\-2x\le-6\\x\ge3\\x\in<3;\ 5)\)
\(4^0\\x\ge5\\x-5\le x-1\\-5\le-1\\x\in<5;\ \infty)\)
\(1^0\ \vee\ 2^0\ \vee\ 3^0\ \vee\ 4^0\\x\in R\)
\(|x-5|=\{x-5;\ \ dla\ \ x\ge5\\-x+5;\ \ dla\ \ x<5\)
\(|-x+1=|x-1|=\{x-1;\ \ dla\ \ x\ge1\\-x+1;\ \ dla\ \ x<1\)
\(1^0\\x<1\\-x+1\le-x+1\\1\le1\\x\in(-\infty;\ 1)\)
\(2^0\\1\le x<3\\x-1\le x-1\\-1\le-1\\x\in<1;\ 3)\)
\(3^0\\3\le x<5\\-x+5\le x-1\\-2x\le-6\\x\ge3\\x\in<3;\ 5)\)
\(4^0\\x\ge5\\x-5\le x-1\\-5\le-1\\x\in<5;\ \infty)\)
\(1^0\ \vee\ 2^0\ \vee\ 3^0\ \vee\ 4^0\\x\in R\)