zad. 1
Usuń niewymierność z mianownika.
a) \frac{3}{√5}
b) \frac{-2}{√7}
c) \frac{2√2}{√3}
d) \frac{-2}{3√6}
e) \frac{-3√10}{5√2}
f) \frac{-2√5}{3√10}
Pierwiastki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Pierwiastki
a) \(\frac{3}{\sqrt{5}}\cdot\frac{\sqrt{5}}{\sqrt{5}}=\frac{3\sqrt{5}}{5}\)
b) \(\frac{-2}{\sqrt{7}}\cdot\frac{\sqrt{7}}{\sqrt{7}}=\frac{-2\sqrt{7}}{7}\)
c) \(\frac{2\sqrt{2}}{\sqrt{3}} \cdot\frac{\sqrt{3}}{\sqrt{3}}=\frac{2\sqrt{6}}{3}\)
d) \(\frac{-2}{3\sqrt{6}}\cdot\frac{\sqrt{6}}{\sqrt{6}}=\frac{-2\sqrt{6}}{12}\)
e) \(\frac{-3\sqrt{10}}{5\sqrt{2}}=\frac{-3\sqrt{5}}{5}\)
f) \(\frac{-2\sqrt{5}}{3\sqrt{10}}=\frac{-2}{3\sqrt{2}}\cdot\frac{\sqrt{2}}{\sqrt{2}}=\frac{-2\sqrt{2}}{6}\)
b) \(\frac{-2}{\sqrt{7}}\cdot\frac{\sqrt{7}}{\sqrt{7}}=\frac{-2\sqrt{7}}{7}\)
c) \(\frac{2\sqrt{2}}{\sqrt{3}} \cdot\frac{\sqrt{3}}{\sqrt{3}}=\frac{2\sqrt{6}}{3}\)
d) \(\frac{-2}{3\sqrt{6}}\cdot\frac{\sqrt{6}}{\sqrt{6}}=\frac{-2\sqrt{6}}{12}\)
e) \(\frac{-3\sqrt{10}}{5\sqrt{2}}=\frac{-3\sqrt{5}}{5}\)
f) \(\frac{-2\sqrt{5}}{3\sqrt{10}}=\frac{-2}{3\sqrt{2}}\cdot\frac{\sqrt{2}}{\sqrt{2}}=\frac{-2\sqrt{2}}{6}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę