wyrażenia algebraiczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
nama
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 15 paź 2009, 19:07

wyrażenia algebraiczne

Post autor: nama »

Oblicz wartość wyrażenia:
\(\frac{5x^5 (2x^3y^4)^2}{25(x^3y)^3 xy^6}\)

dla x= 555
dla y= 4


Z góry dziękuję za pomoc. :)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6584
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(\frac{5x^5 (2x^3y^4)^2}{25(x^3y)^3 xy^6}=\frac{5x^5\cdot 4x^6\cdot y^8}{5^2\cdot x^9y^3xy^6}=\frac{4x^{11}y^8}{5x^{10}y^9}=\frac{4x}{5y}\)
podstawiasz i liczysz
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
nama
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 15 paź 2009, 19:07

Post autor: nama »

bardzo dziękuję ;)
ODPOWIEDZ