MAm takie zadanie :
Zdolność skupiająca soczewki wynosi 2 D. W jakiej odległości odległości od tej soczewki należy umieścić przedmiot, aby obraz otrzymać w odległości 6.
czyli wyjdzie chyba : x= 6 , f= 1/2
1/x + 1/y = 1/f
i dalej nie umiem
pomózcie
równanie zwierciadła kulistego
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 5
- Rejestracja: 24 sty 2012, 18:19
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6034
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 45 razy
- Otrzymane podziękowania: 1216 razy
- Płeć:
Zadanie dotyczy soczewki a nie zwierciadła jakby to sugerował tytuł postu ale równanie do rozwiązania jest takie samo.
Dane: Z = 2 D , y = 6 chyba metrów ?
szukane: x - ?
przekształcamy wzór : \(\frac{1}{f} = \frac{1}{x} + \frac{1}{y} \So x = \frac{fy}{y-f}\)
podstawiamy \(Z = \frac{1}{f} \So f = \frac{1}{Z} = 0,5 \ m\) oraz y = 6 m
jest to obraz rzeczywisty, powstający po drugie stronie soczewki np. na ekranie (jest jeszcze druga możliwość dla obrazu pozornego y <0)
i otrzymujemy \(x \approx 1,83 \ m\).
Dane: Z = 2 D , y = 6 chyba metrów ?
szukane: x - ?
przekształcamy wzór : \(\frac{1}{f} = \frac{1}{x} + \frac{1}{y} \So x = \frac{fy}{y-f}\)
podstawiamy \(Z = \frac{1}{f} \So f = \frac{1}{Z} = 0,5 \ m\) oraz y = 6 m
jest to obraz rzeczywisty, powstający po drugie stronie soczewki np. na ekranie (jest jeszcze druga możliwość dla obrazu pozornego y <0)
i otrzymujemy \(x \approx 1,83 \ m\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl