Dlaczego?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
szopka
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 35
Rejestracja: 08 paź 2009, 14:50

Dlaczego?

Post autor: szopka »

Czy ktoś mógłby mi wytłumaczć, dlaczego tak mam to rozpisywać??

Obrazek
Majer7
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 01 paź 2009, 17:27
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: Majer7 »

Ponieważ masz to zapisane w ten sam sposób jak proporcje. Mnożysz to na ukos.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

To z proporcji: iloczym wyrazów skrajnych jest równy iloczynowi wyrazów środkowych (potocznie się na to mówi 'mnożenie na krzyż)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
szopka
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 35
Rejestracja: 08 paź 2009, 14:50

Post autor: szopka »

Dziekuje.

Mógłby ktoś rozwiązać ten przykład do konca?
szopka
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 35
Rejestracja: 08 paź 2009, 14:50

Post autor: szopka »

Czy to jest dobrze?

-9x (4x - 3) + 16x = (6x + 3)(3 - 6x)
-36x + 27x + 16x = 18x - 36x*2* + 9 - 18x
-36x*2* + -36x*2* + 27x + 16x = 9
43x = 9 |:43
x i dziewięć czterdziestych trzecich




*2* - do potęgi drugiej
Majer7
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 01 paź 2009, 17:27
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: Majer7 »

-9x(4x-3) +16x= (6x+3)(3-6x)
-36x*2*+27x+16x=18x-36x*2* + 9- 18x|+36x*2*-18x+18x
-36x*2*+36x*2*-18x+18x+27x+16x=9
43x=9|:43
x=9/43

Masz to dobrze ;]
szopka
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 35
Rejestracja: 08 paź 2009, 14:50

Post autor: szopka »

Dzieki wielkie.

mógłby mi ktoś dokończyć ten przyklad?


Obrazek
Majer7
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 01 paź 2009, 17:27
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: Majer7 »

Image
6x*2*+12x-4x+8=6x*2*+12x|-6x*2*-12x-8
6x*2*-6x*2*+12x-12x-4x=-8
-4x=8|:(-4)
x=-2

Pozdro
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Przykład jest źle rozwiązany.
Powinno być:

\(6x^2-12x-4x+8=6x^2+12x\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
szopka
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 35
Rejestracja: 08 paź 2009, 14:50

Post autor: szopka »

6x*2* - 12x - 4x + 8 = 6x*2* + 12x
6x*2* - 12x - 4x - 6x*2* - 12x = -8

co dalej?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Zredukuj wyrazy podobne
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
szopka
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 35
Rejestracja: 08 paź 2009, 14:50

Post autor: szopka »

Czyli wychodzi

-4x + -8 |: -4

?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

źle
-28x=-8
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
szopka
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 35
Rejestracja: 08 paź 2009, 14:50

Post autor: szopka »

to 6x*2* i 6x*2* oraz 12x i 12x się nie skraca??
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(6x^2-12x-4x+8=6x^2+12x\)
\(6x^2-6x^2-12x-12x-4x=-8\)

\(6x^2-6x^2=0\)

\(-12x-12x=-24x\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ