Dlaczego tak?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
szopka
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 35
Rejestracja: 08 paź 2009, 14:50

Dlaczego tak?

Post autor: szopka »

Mam pytanie, dlaczego wyszedł taki wynik?

(6x + 3)(3 - 6x) = -36xdo potęgi drugiej + 9
e_liska
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 107
Rejestracja: 07 paź 2009, 11:42
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: e_liska »

dlatego, że jest to wzór skróconego mnożenia \((a-b)(a+b)=a^2-b^2\)a pierwszy czynnik jest przemienny, tzn. trzeba zapisać (dodawanie jest przemienne)

\((3+6x)(3-6x)=9-36x^2\)
Miłość to jedyne uczucie, które się mnoży, jeśli się je dzieli...
ODPOWIEDZ