wyrażenia algebraiczne ;/ prosze o pomoc;*

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
asia127
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 07 paź 2009, 20:57

wyrażenia algebraiczne ;/ prosze o pomoc;*

Post autor: asia127 »

Zad 1. jeden z boków prostokąta jest o 2 cm krótszy a drugi o 2 cm dłuższy od boku pewnego kwadratu. który z czworokątów ma wieksze pole i o ile?
Zad 2. dany jest prostopadłościan, którego podstawą jest kwadrat o krawędzi długości x+5, a wyskość ma długość 2x+4. podaj wzór w postaci wyrażenia algebraicznego, opisujący pole powierzchni tego prostopadłościanu. przekształć to wyrażenie do najprostszej postaci.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

1)Pole kwadratu = aa=a^2
Pole prostokąta = (a-2)(a+2) = aa - 4 =a^2 -4
odp.Pole prostokąta jest mniejsze o 4 cm^2
2)P=2(x+5)(x+5) +4(x+5)(2x+4)=2(x^2 +10x+25)+4(2x^2 +14x +20)=2x^2 +20x +50 +8x^2 +56x +80=
=10x^2 +76x +130
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ