Równania nierównosci układy równań

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Jarekkk94
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 07 paź 2009, 19:02

Równania nierównosci układy równań

Post autor: Jarekkk94 »

Bardzo proszę o pomoc z tymi zadaniami :
1. Gospodyni zebrała jajka w kurniku. Może zapakować te jajka do pojemników po 6 jajek albo po 10 jajek. W kazdym wypadku zostanie 5 jajek. Wybierając tylko większe pojemniki, zuzyje o 4 pojemniki mniej niz gdyby uzyla tylko mniejszych pojemnikow. Ile jaj zebrała gospodyni w kurniku?

2. Pan Jan kupił za 448 000 zł mieszkanie z garażem i piwnicą na Osiedlu Słonecznym. Powierzchnia mieszkania jest piętnaście razy większa od powierzchni piwnicy. Jak duże jest mieszkanie pana Jana?

3. Podczas zebrania samorządu szkolnego propozycję wydłużenia przerwy poparło 7 osob czyli więcej niz 60 % ale mniej niz 2/3 uczestnikow zebrania. Ile osob uczestniczylo w zebraniu?

Bardzo prosze o pomoc. Zadania musza miec skrupulatne obliczenia.
Z góry dziekuje za pomoc.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

1) n-liczba większych pojemników
(n+4)-liczba mniejszych pojemników
10n+5 = 6(n+4) + 5 skreślam 5 po obu stronach równania
10n=6n+24
4n=24
n=6-pojemników po 10 jaj,czyli mam 60 jaj w pojemnikach+5=65 jaj
n+4=10--pojemników po 6 jaj,czyli 60 jaj plus 5,co daje 65 jaj
Odp Gospodyni zebrała 65 jaj.

2)Za mało informacji.
3)60% z 11=0,6*11=6,6
2/3 z 11=22/3=7i1/3
W zebraniu uczestniczyło 11 osób
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Jarekkk94
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 07 paź 2009, 19:02

Post autor: Jarekkk94 »

Dzieki wielkie za odpowiedz :]
ODPOWIEDZ