Rozwiązywanie nierówności

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Do96rotka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 10 sty 2012, 17:01
Podziękowania: 91 razy
Płeć:

Rozwiązywanie nierówności

Post autor: Do96rotka »

Rozwiąż nierówności
(x-2)^2 \(\ge\) \(\frac{x-8}{3}\)+(x-1)(x+1)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(x^2-4x+4\ge\frac{x-8}{3}+x^2-1\ /\cdot3\\3x^2-12x+12\ge x-8+3x^2-3\\-13x\ge-23\\x\le\frac{23}{13}\)
ODPOWIEDZ