Rozwiąż graficznie układ równań
\(\begin{cases}1 \frac{1}{2}-(x-y)= \frac{y-x}{2}+2\\ y-2=2x \end{cases}\)
graficzne rozwiązanie układu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(\{(y-x)-\frac{1}{2}(y-x)=2-1\frac{1}{2}\\y=2x+2\)
\(\{\frac{1}{2}(y-x)=\frac{1}{2}\;/\cdot 2\\y=2x+2\)
\(\{y-x=1\\y=2x+2\)
\(y=x+1 -------prosta \;\;przez\;\;(0;1)\;\;i\;\;(2;3)\\
y=2x+2------prosta\;\;przez\;\;(0;2)\;\;i\;\;(2;6)\)
Punkt wspólny prostych ma współrzędne (-1;0)
\(\{\frac{1}{2}(y-x)=\frac{1}{2}\;/\cdot 2\\y=2x+2\)
\(\{y-x=1\\y=2x+2\)
\(y=x+1 -------prosta \;\;przez\;\;(0;1)\;\;i\;\;(2;3)\\
y=2x+2------prosta\;\;przez\;\;(0;2)\;\;i\;\;(2;6)\)
Punkt wspólny prostych ma współrzędne (-1;0)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.