Nierówność i jej sprawdzenie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Do96rotka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 10 sty 2012, 17:01
Podziękowania: 91 razy
Płeć:

Nierówność i jej sprawdzenie

Post autor: Do96rotka »

Rozwiąż nierówność

\(\frac{4}{3}x^2\) - \(\frac{(x+1)^2}{3}\) > \(\frac{(2x-1)^2}{4}\)-\(\frac{1}{2}\)

i sprawdź ,które z liczb \(\frac{1}{3} , \frac{1}{4} , \frac{1}{5}\) ,spełniają tę nierówność.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(\frac{4}{3}x^2-\frac{(x+1)^2}{3}>\frac{(2x-1)^2}{4}-\frac{1}{2}\ /\cdot12\\16x^2-4(x^2+2x+1)>3(4x^2-4x+1)-6\\16x^2-4x^2-8x-4>12x^2-12x+3-6\\4x>1\\x>\frac{1}{4}\)

Nierówność spełnia tylko liczba \(\frac{1}{3}\)
ODPOWIEDZ