Nierówność

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Do96rotka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 10 sty 2012, 17:01
Podziękowania: 91 razy
Płeć:

Nierówność

Post autor: Do96rotka »

Rozwiąż nierówność . Rozwiązanie zilustruj na osi liczbowej.

3x-\(\frac{2(x-1)}{5}\) < 2(2x-3)+\(\frac{4}{5}\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(3x-\frac{2(x-1)}{5}<2(2x-3)+\frac{4}{5}\ /\cdot5\\15x-2(x-1)<10(2x-3)+4\\15-2x+2<20x-30+4\\-2x+17<20x-26\\-22x<-43\ /:(-22)\\x>\frac{43}{22}\)
ODPOWIEDZ