Rozwiąż równanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Mannan90
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 04 maja 2012, 13:15
Płeć:

Rozwiąż równanie

Post autor: Mannan90 »

rozwiąż równanie:

x-2= x-1 -1
x+4 x-2
Awatar użytkownika
Lbubsazob
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1909
Rejestracja: 28 maja 2010, 08:51
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 898 razy
Płeć:

Re: Rozwiąż równanie

Post autor: Lbubsazob »

\(\frac{x-2}{x+4}= \frac{x-1}{x-2}-1 \\ x \neq -4 \wedge x \neq 2 \\ \frac{x-2}{x+4}= \frac{x-1}{x-2}- \frac{x-2}{x-2} \\ \frac{x-2}{x+4}= \frac{1}{x-2} \\ (x-2)^2=x+4 \\ x^2-4x+4-x-4=0 \\ x^2-5x=0 \\ x(x-5)=0 \\ x=0 \vee x=5\)
ODPOWIEDZ