Nierówności:
a).
\(x(x+1)-(x^2+1)<-2(-x+3)\)
b).
\((2x-3)(2x+3)-4(5x-2)>(2x-5)^2\)
c).
\(\frac{3(x-1)^2}{2}- \frac{2(x+3)^2}{3}< \frac{5(x^2-8x-3)}{6}\)
Dzięki z pomoc.
Rozwiąż nierówności
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 48
- Rejestracja: 02 lis 2011, 11:10
- Podziękowania: 105 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 936
- Rejestracja: 07 maja 2009, 20:52
- Podziękowania: 268 razy
- Otrzymane podziękowania: 189 razy
- Płeć:
Re: Rozwiąż nierówności
b).
\((2x-3)(2x+3)-4(5x-2)>(2x-5)^2
4x^2-9-20x+8>4x^2-20x+25
-1>25
nieprawda
\Rightarrow x \in \emptyset\)
\((2x-3)(2x+3)-4(5x-2)>(2x-5)^2
4x^2-9-20x+8>4x^2-20x+25
-1>25
nieprawda
\Rightarrow x \in \emptyset\)
\(\ge\)Pomogłem? Kliknij ł\(\alpha\)pkę w górę! \(\le\)
-
- Fachowiec
- Posty: 936
- Rejestracja: 07 maja 2009, 20:52
- Podziękowania: 268 razy
- Otrzymane podziękowania: 189 razy
- Płeć:
Re: Rozwiąż nierówności
c).
\(\frac{3(x-1)^2}{2}- \frac{2(x+3)^2}{3}< \frac{5(x^2-8x-3)}{6} | \cdot 6
9(x^2-2x+1)-4(x^2+6x+9)<5x^2-40x-15
9x^2-18x+9-4x^2-24x-36<5x^2-40x-15
-42x-27<-40x-15
2x>-12
x>-6\)
\(\frac{3(x-1)^2}{2}- \frac{2(x+3)^2}{3}< \frac{5(x^2-8x-3)}{6} | \cdot 6
9(x^2-2x+1)-4(x^2+6x+9)<5x^2-40x-15
9x^2-18x+9-4x^2-24x-36<5x^2-40x-15
-42x-27<-40x-15
2x>-12
x>-6\)
\(\ge\)Pomogłem? Kliknij ł\(\alpha\)pkę w górę! \(\le\)