Równania.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
cymerianin
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 48
Rejestracja: 02 lis 2011, 11:10
Podziękowania: 105 razy
Płeć:

Równania.

Post autor: cymerianin »

Równania:

a).

\(x(x-2)-(x+1)(x-3)=1+2x\)

b).

\((x+4)^2+14=(x-2)^2+2\)

c).

\(\frac{5x+2}{5}+x= \frac{3x-4}{2}+ \frac{1}{2}x\)

Dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
Lbubsazob
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1909
Rejestracja: 28 maja 2010, 08:51
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 898 razy
Płeć:

Re: Równania.

Post autor: Lbubsazob »

a)
\(x(x-2)-(x+1)(x-3)=1+2x \\ x^2-2x-(x^2-3x+x-3)=1+2x \\ x^2-2x-x^2+3x-x+3-1-2x=0 \\ -2x+2=0 \\ x=1\)
Awatar użytkownika
Lbubsazob
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1909
Rejestracja: 28 maja 2010, 08:51
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 898 razy
Płeć:

Re: Równania.

Post autor: Lbubsazob »

b)
\((x+4)^2+14=(x-2)^2+2 \\ x^2+8x+16+14=x^2-4x+4+2 \\ x^2+8x+30-x^2+4x-6=0 \\ 12x+24=0 \\ x=-2\)
Awatar użytkownika
Lbubsazob
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1909
Rejestracja: 28 maja 2010, 08:51
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 898 razy
Płeć:

Re: Równania.

Post autor: Lbubsazob »

c)
\(\frac{5x+2}{5}+x= \frac{3x-4}{2}+ \frac{1}{2}x \\ 2(5x+2)+10x=5(3x-4)+5x \\ 10x+4+10x=15x-20+5x \\ 20x+4=20x-20 \\ 0=-24\)
równanie sprzeczne
ODPOWIEDZ