rownania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wiola1737
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 20 kwie 2012, 19:18
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

rownania

Post autor: wiola1737 »

xdo potegi 3 - 9xdo potegi 2 + 2x -18=0
\(x^3-9x^2+2x-18=0\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(x^3-9x^2+2x-18=0\\
x^2(x-9)+2(x-9)=0\\
(x-9)(x^2+2)=0\\
x=9\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ