Rozwiąż równanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
julka1
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 02 gru 2010, 21:05
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Rozwiąż równanie

Post autor: julka1 »

\(x^{4}-3x=3x^{2}-x^3\)
wsl1993_
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 936
Rejestracja: 07 maja 2009, 20:52
Podziękowania: 268 razy
Otrzymane podziękowania: 189 razy
Płeć:

Re: Rozwiąż równanie

Post autor: wsl1993_ »

\(x^{4}-3x=3x^{2}-x^3
x^4+x^3-3x^2-3x=
x^3(x+1)-3x(x+1)=
(x+1)(x^3-3x)=(x+1)x(x^2-3)=
x(x+1)(x-\sqrt3)(x+\sqrt3) \Rightarrow
x=0 \vee x=-1 \vee x=\sqrt3 \vee x=-\sqrt3\)
\(\ge\)Pomogłem? Kliknij ł\(\alpha\)pkę w górę! ;)\(\le\)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(x^4+x^3-3x^2-3x=0\\x^3(x+1)-3x(x+1)=0\\x(x+1)(x^2-3)=0\\x(x+1)(x- \sqrt{3})(x+ \sqrt{3} =0\\ x=0\ \ lub\ \ x=-1\ \ lub\ \ x= \sqrt{3} \ \ \ lub\ \ x=- \sqrt{3}\)
ODPOWIEDZ