Nierówności

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Do96rotka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 10 sty 2012, 17:01
Podziękowania: 91 razy
Płeć:

Nierówności

Post autor: Do96rotka »

Rozwiąż nierówności i ich rozwiązania przedstaw na osi liczbowej oraz podaj w postaci przedziałów liczbowych

a)2(x-6)^2-(x-8)^2 \(\ge\) x(x-4)

b)\(\frac{x-1}{2}-3> \frac{3x+1}{3}\)
Awatar użytkownika
Lbubsazob
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1909
Rejestracja: 28 maja 2010, 08:51
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 898 razy
Płeć:

Re: Nierówności

Post autor: Lbubsazob »

a)
\(2(x^2-12x+36)-(x^2-16x+64)\ge x^2-4x \\ 2x^2-24x+72-x^2+16x-64-x^2+4x\ge 0 \\ -4x-8\ge 0 \\ -4x\ge 8 \\ x\le 2\)
Awatar użytkownika
Lbubsazob
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1909
Rejestracja: 28 maja 2010, 08:51
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 898 razy
Płeć:

Re: Nierówności

Post autor: Lbubsazob »

b)
\(\frac{3(x-1)}{6}- \frac{18}{6}> \frac{2(3x+1)}{6} \\
\frac{3x-3-18-6x-2}{6}>0 \\ \frac{-3x-23}{6}>0 \\ -3x>23 \\ x<- \frac{23}{3}\)
ODPOWIEDZ