Rozwiąż równania:
a) 2(x+3)-(x-5)=3x-1
b)\(\frac{x+5}{4}- \frac{2x+1}{8}=1-0,5x\)
Rozwiązywanie równań
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Lbubsazob
- Fachowiec
- Posty: 1909
- Rejestracja: 28 maja 2010, 08:51
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękowania: 40 razy
- Otrzymane podziękowania: 898 razy
- Płeć:
Re: Rozwiązywanie równań
b)
\(\frac{2(x+5)}{8}- \frac{2x+1}{8}=1-0,5 x \\
\frac{2x+10-2x-1}{8}=1-0,5x \\ \frac{9}{8}-1=-0,5x \\ x=-\frac{1}{4}\)
\(\frac{2(x+5)}{8}- \frac{2x+1}{8}=1-0,5 x \\
\frac{2x+10-2x-1}{8}=1-0,5x \\ \frac{9}{8}-1=-0,5x \\ x=-\frac{1}{4}\)