Metoda przeciwnych współczynników

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Do96rotka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 10 sty 2012, 17:01
Podziękowania: 91 razy
Płeć:

Metoda przeciwnych współczynników

Post autor: Do96rotka »

Rozwiąż układy równań metodą przeciwnych współczynników

a)\(\begin{cases} \frac{x+y}{3}+x=55\\ y-\frac{y-x}{5}=6 \end{cases}\)

b)\(\begin{cases}(2x+5)^2-30=4x^2-18x\\ 5y-4=7x \end{cases}\)

c)\(\begin{cases}2(2x-y)+3(x+3y)=42\\ 5(x+3y)-8(2x-y)=-32 \end{cases}\)
maqok
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 434
Rejestracja: 21 lis 2011, 17:38
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 221 razy
Płeć:

Re: Metoda przeciwnych współczynników

Post autor: maqok »

c)
\(11x+11y=66
-11x+23y=-32
---
34y=34
y=1 \to x=5\)
maqok
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 434
Rejestracja: 21 lis 2011, 17:38
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 221 razy
Płeć:

Re: Metoda przeciwnych współczynników

Post autor: maqok »

b)
\(4x+y=165
-4x-16y=-120
---
-15y=45
y=-3 \to x=42\)
ODPOWIEDZ