Funkcja liniowa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alicja_91
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 194
Rejestracja: 19 paź 2011, 13:33
Podziękowania: 131 razy
Płeć:

Funkcja liniowa

Post autor: alicja_91 »

Witam! Nie mogę sobie poradzić z tymi współrzędnymi \(A=(a,b)\) i \(B(c,d)\). Gdyby były liczby to umiem.

Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkty o współrzędnych \(A=(a,b)\) i \(B(c,d)\).

Prosiłabym tak po kolei. Bo wiem, jak wygląda wzór, tylko nie umiem pokazać, jak powstał.
josselyn
Expert
Expert
Posty: 4026
Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1914 razy
Płeć:

Post autor: josselyn »

y=ax+b -wzor na prosta liniowa
zmienie literki na inne, zeby sie nie pomylilo
y=ex+f
podstawiasz wsp pktow
b=ea+f
d=ec+f
wyznaczasz e i f z tego ukladu rownan i podstawiasz do wzoru
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”

George Polya
alicja_91
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 194
Rejestracja: 19 paź 2011, 13:33
Podziękowania: 131 razy
Płeć:

Re:

Post autor: alicja_91 »

josselyn pisze:y=ax+b -wzor na prosta liniowa
zmienie literki na inne, zeby sie nie pomylilo
y=ex+f
podstawiasz wsp pktow
b=ea+f
d=ec+f
wyznaczasz e i f z tego ukladu rownan i podstawiasz do wzoru
Też tak robiłam, ale mi nie wychodzi.

\(-b+d=-ea+ec\)
I co dalej?

Prosiłabym o użycie tex, lepiej potem na to patrzy :)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Szukana prosta ma równanie
\(y=mx+k\)
Podstawiając współrzędne danych punktów otrzymasz układ równań z którego obliczysz m i k.
\(\{b=ma+k\\d=mc+k\)
Odejmując stronami otrzymujesz
\(b-d=m(a-c)\\
m=\frac{b-d}{a-c}\)

Podstaw do jednego z równań i oblicz k.
\(b=\frac{b-d}{a-c}a +k\\
k=b- \frac{b-d}{a-c}a= \frac{ba-bc-ab+ad}{a-c}= \frac{ad-bc}{a-c}\)

Prosta ma równanie:
\(y= \frac{b-d}{a-c}x+ \frac{ad-bc}{a-c}\)
To postać kierunkowa,a postać ogólna:
\((y-b)(c-a)=(d-b)(x-a)\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
alicja_91
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 194
Rejestracja: 19 paź 2011, 13:33
Podziękowania: 131 razy
Płeć:

Re:

Post autor: alicja_91 »

Bardzo Ci dziękuje. Teraz jest wszystko jasne. Długo głowiłam się nad tym.
ODPOWIEDZ