nierówność wykładnicza
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- lukasz8719
- Stały bywalec
- Posty: 852
- Rejestracja: 06 lut 2012, 17:03
- Otrzymane podziękowania: 404 razy
- Płeć:
Re: nierówność wykładnicza
Jak ta nierówność wygląda ??
1)Tak ??
\(3^{n-5}>100\)
2)Czy tak ??
\(3^n-5>100\)
Dla 1
\(3^{n-5}>100
3^n \cdot 3^{-5}>100 / \cdot 3^5
3^n>3^5 \cdot 100 / log_3
log_33^n>log_3(3^5 \cdot 100)
n>5+log_3100\)
Dla 2
\(3^n-5>100
3^n>105 / log_3
n>log_3105\)
1)Tak ??
\(3^{n-5}>100\)
2)Czy tak ??
\(3^n-5>100\)
Dla 1
\(3^{n-5}>100
3^n \cdot 3^{-5}>100 / \cdot 3^5
3^n>3^5 \cdot 100 / log_3
log_33^n>log_3(3^5 \cdot 100)
n>5+log_3100\)
Dla 2
\(3^n-5>100
3^n>105 / log_3
n>log_3105\)